جمعه ۲۱ اردیبهشت ۰۳

پروانه نظام مهندسی چگونه صادر و دریافت می شود؟

۱ بازديد

آزمون‌های نظام‌مهندسی یا همان آزمون‌های ورود به حرفه مهندسان که هر ساله برگزار می‌شود در واقع معیاری برای سنجش بار علمی و البته دید مهندسی مهندسان و دریافت و صدور پروانه نظام مهندسی می باشند. در سال‌های اخیر به علت کاهش زمینه‌های اشتغال مهندسان، گرایش فارغ‌التحصیلان دانشگاهی به این آزمون و تلاش برای قبولی در آن بیش‌تر از قبل شده اسد. تمامی آزمون‌ها به‌صورت جزوه باز می‌باشند. برای قبولی در این آزمون‌ها نیازی به حفظ کردن هیچ مبحثی نمی‌باشد و فقط نیازمند تسلط مهندسان بر متن آیین‌نامه‌ها و دیگر مواد آزمون می‌باشد.

عضویت در سازمان نظام مهندسی استان (از این پس به اختصار سازمان) برای ثبت‌نام و شرکت در آزمون اختیاری است اما پس از قبولی و برای اخذ پروانه باید به عضویت سازمان استانی که در زمان ثبت‌نام اعلام نموده‌اید، درآیید تا بتوانید درخواست صدور پروانه داشته باشید.

اگر پس از آزمون، از قبولی خود اطمینان دارید، بلافاصله برای عضویت در سازمان اقدام کنید وگرنه صبر کنید تا نتایج اعلام شود. چرا که برای عضویت در سازمان باید حق عضویت سالانه پرداخت نمایید که در صورت عدم قبولی، پرداخت حق عضویت سالانه سودی به‌جز برخی اطلاع‌رسانی‌های سازمانی برای شما نخواهد داشت.

برای کسب اطلاعات بیشتر به وبسایت آکادمی عمران مراجعه نمایید.

بتن آرمه چیست؟

۲ بازديد

بتن آرمه (RC) که به آن بتن سیمانی مسلح (RCC) و ferroconcrete نیز گفته می‌شود، یک ماده کامپوزیت به معنی ترکیبی است. درواقع، مقاومت کششی و شکل‌پذیری نسبتاً پایین بتن با گنجاندن آرماتورهایی با مقاومت کششی یا شکل‌پذیری بالاتر جبران می‌شود.

از بتن غیر مسلح بیشتر در ساخت و سازهایی که مقاومت کششی کمی نیاز دارند، مانند روسازی و پیاده رو استفاده می شود. این محصولات هیچ گونه مواد تقویت کننده ای در ساختار خود ندارند، به همین دلیل در منبع های تنشی دچار ترک و حتی شکستگی می شوند.

اما بتن مسلح که توسط المان های متنوع تقویت شده، به دلیل وجود فولاد در ساختار خود مقاومت بسیار بیشتری در منبع های تنشی دارد. افزایش مقاومت کششی بتن، ضریب یکسان انبساط حرارتی بتن و فولاد و هم پوشانی ضعف های بتن و فولاد از مهم ترین تفاوت های دو بتن مسلح و غیر مسلح هستند.

یکی از معایب اصلی بتن مقاومت کششی بسیار کم آن است که در سطوح پایین بار عملا از آن بیشتر می شود. این منجر به ترک خوردن سطوح بتونی می شود که به نوبه خود منجر به مشکلات زیبایی (انحراف زیاد تیرها یا اسلب ها) برای حالت محدود سرویس پذیری و همچنین مشکلات یکپارچگی سازه در حالت حد نهایی می شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر به وبسایت آکادمی عمران مراجعه نمایید.